Iin testijuoksu: Puolimaratonin ennätykseen

Laitetaanpas tähän alkuun hieman esittelyä kilpailusta, ennenkuin pureudutaan omaan suoritukseeni puolimaratonilla. Iin testijuoksut on siis meidän Peräpohjolan sekä Pohjois-Pohjanmaan juoksijoiden oma ”Aktia-Cup”. Kerran kuukaudessa järjestettävä legendaarinen talvijuoksusarja, missä päämatkana juostaan 10km maantiejuoksua. Osallistua voi toki myös 5km matkalle, sekä näin keväisin myös puolimaratonille. Iissä juostaan yleensä ihan valtakunnallisestikin kelpo aikoja, maantiekympin reittiennätystä pitää hallussaan Janne Ukonmaanaho ajalla 31’51min ja reitti on virallisesti mitattu. Vakiokävijöistä pitää tässä yhteydessä mainita ainakin Jouni Holappa ja Panu Lieto, molemmat herroja, jotka nakuttaa alle 35min käytännössä kelissä kuin kelissä vuodesta toiseen, ja kelihän on näillä seuduilla useinkin aika talvinen.. Vanhemmassakin kaartissa löytyy todella kovia herroja, mainittakoon ainakin Iissä usein nähty Jukka Kauppila, joka pitää hallussaan 10km maantiejuoksun M55 sarjan suomenennätystä. Eli kyyti on aina kovaa, kun Iin yrityksen väki lähettää juoksijat reitille. Tietysti tämän terävimmän kärjen takana tulee iso joukko harrastelijoita, väkeä löytyy pienen paikkakunnan järjestämäksi kilpailuksi aina oikein mukavasti ja jokaiselle löytyy oman tasoista juoksuseuraa. Tunnelma on muutenkin aina erittäin hyvä, tuttujen kanssa on mukava rupatella ennen ja jälkeen kilpailun, näillä huippujuoksijoillakin on aina tällaisessa rennossa tapahtumassa aikaa vaihtaa ajatuksia muiden kanssa ja kannustus on kautta linjan hienoa. Oli sitten alle 35 minuutin tai alle 1.15h kympin juoksija. Iin yrityksen väki, eli järjestävän seuran talkooväki on myös aina yhtä valloittava. Ennen Joulua järjestettävässä testijuoksun osasarjassa muuten tarjoillaan juoksijoille aina juoksun jälkeen torttukahvit ja glögiä. Ja pullakahveeta on aina ostettavaksi täyttämään lihaksien glykogeenivarastot, onpa ne usein ilmaiseksikin tarjolla, kun joku vanhempi herrasmies täyttää pyöreitä ja juhlistetaan juoksijan siirtymistä kilpailemaan seuraavaan ikäryhmään. Kaikenkaikkiaan erittäin lämminhenkinen talvinen perinteikäs juoksusarja. Suosittelen kaikille osallistumista, jos vain on mahdollista.

Oma suoritukseni oli siis tällä kertaa puolimaraton ja tarkoituksena vetää sitä ommoo kovvoo alusta loppuun. Aamu oli kylmä ja koska lähtö oli klo. 11.00, niin aika kylmään keliin oli lähdettävä. Aste pari tais olla lämmintä ja aika kylmä tuulikin puhalteli. Tosin eipä se niin murehdittanut, tällaisessa kelissähän sitä on tullut harjoiteltuakin, niin miksei siis voisi syntyä hyvää jälkeäkin kelistä huolimatta. Keväthän on aina täällä vähän tällaista, ainoa varma asia keväässä on Oulun Kärppien liigamestaruus, vai mites se meni 😉 Noh, pelipaikoilla olin ihan ajoissa ja kävin hieman verryttelemässä ja lämmittelemässä. Juoksu tuntui hyvältä, mutta syke oli hieman korkealla. Tais alitajuisesti hieman jännittää, vaikka en kyllä tuntenut jännitystä ollenkaan. Silti leposykekin oli starttia odotellessa aika korkea. Laitoin asian kuitenkin jännityksen piikkiin, enkä sen kummemmin asiaa kyllä miettinytkään. Kilpailun aikana en sykettä kyllä kertaakaan edes vilkaissut,kuten tapana on ollut. Mitenkään poikkeuksellisen korkealla syke ei kisan aikana jälkeenkäsin tarkasteluna ollutkaan, vaan pikemminkin jopa jonkun pykälän matalemmalla mitä puolimaratonilla on normaalisti minulla ollut.

Itse puolimaraton oli oikeastaan juuri sellainen kuin ajattelinkin sen etukäteen olevan. Heti alkuun alamäkeen lievää ”keulintaa” ekalla kilsalla ja jotain 3’45min kelloon, sitten loppumatka aika tasaisesti 3’50-3’58min kilsoja ja kaikenlisäksi jokainen kilsa alle nelosta, joten ei voi sanoa, että olisin mitenkään isommin sipannutkaan. Vaikeimmat hetket koin yllättäen 15km jälkeen, kun lähdettiin juoksemaan alamäkivoittoista myötätuuliosuutta, mutta 19km jälkeen tasaisella ja hienoisella ylämäellä juoksu rullasi sitten taas hienosti maaliin asti. Eli mieluummin juoksin ylämäkeen kuin alamäkeen. Väsyneillä jaloilla ei vaan selvästi jaksanut antaa askeleen rullata rennosti alamäkeen, vaan väkisinkin tuli hieman jarruteltua, vaikka ei pitäisi. Tästä johtuen juoksu ottikin aikatavalla etureisille. Pitäisi siis harjoitella enemän myös kovaa juoksua alamäkeen. Muuten juoksu oli sellainen kuin puolimaratonit yleensä ovatkin. Ihanaa ommoo kovvoo louhimista alusta loppuun. Kertaakaan ei kyllä käynyt mielessä juoksun aikana, etteikö tänään tulisi ennätys, vaikka keli oli tosiaan hieman turhan kylmä minun makuun. Lihakset vain ei oikein lämmenneet kunnolla koko juoksun aikana ja pahimmilla vastatuuliosuuksilla ohuissa trikoissa tuntui jopa reisiä palelevan. Ehkä edes hieman lämpimämmällä kelillä olisi tulos ollut vielä parempi, mutta kyllä tämä tulos oli silti sellainen, että olen todella tyytyväinen. Jaksoin kuitenkin niin hyvin loppuun asti sippaamatta ja tuloksena aika selvä oma ennätys puolimaratonille ajalla 1.22’25h. Kyllä tuolla tuloksella uskaltaa odotella Terwamaratonilta sitä jahtaamaani alle kolmen tunnin aikaa ihan luottavaisin mielin. Kunto on varmasti nyt parempi kuin ennen Berliinin maratonia, kenties parempi kuin koskaan. Juoksun jälkeen kävin sitten kivikovilla reisillä vielä hieman jäähdyttelemässä, mutta oli niin kylmä, että hieman turhan lyhyeksi jäi tuo jäähdyttelyhölkkä.. Iin vauhtikarkelot oli siis jälleen kerran hyvä kunnonmittaus ja tuotti mainion tuloksen minulle 🙂

Puolimaratonille en sen kummemmin tankannut ja koska keli oli niin kylmä, niin matkan aikanakaan ei tarvinnut juoda mitään. Aamulla söin banaanin ja lautasellisen kaura-tattaripuuroa maapähkinävoisilmällä sekä pähkinöillä tuunattuna. Puolimaraton viikon juoksut menivät seuraavasti:

Maanantai: aamu 8,5km kevyttä juoksua + iltapäivä 8,5km sisältäen 5km noin puolimaratonvauhtista juoksua
Tiistai: 8,5km kevyttä juoksua + 8,5km perusjyräystä
Keskiviikko: 8,5km kevyttä juoksua + 8,5km perusjyräystä
Torstai: 8,5km kevyttä juoksua + 8,5km perusjyräystä
Perjantai: lepo
Lauantai: Puolimaraton 1.22’25h (+lämmittelyt ja jäähdyttelyt)
Sunnuntai: 8km kevyttä juoksua

Kilpailun data: https://connect.garmin.com/modern/activity/757413471

Categories: Yleinen

Artikkelien selaus

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggaajaa tykkää tästä: