Midnight Sun Marathon – Tromssan yöttömän yön maraton

IMG_4248

Näkymä ”maraton reitille” Fjellheiseiniltä, keskellä maratonilla kahteen kertaan ylitettävä Tromssan silta.

Se oli kovin keväinen päivä, kun alkoi vihdoinkin tuntumaan, että olisi aika alkaa kunnon puolesta katselemaan kaupunkimaratonia keväälle. Talven heikompi kausi oli vihdoin takana ja reenit kulki taas oikein mukavasti. Ensin kaavailin Ylivieskan Vieskamaratonia tai Aavasaksan Aurinkomaratonia, kunnes aloin katselemaan mitä muuta olisi tarjolla tuona samana viikonloppuna. No Forssa ja Tromssa! En ole käynyt sitten lapsuusaikani Norjassa, joten tuo Tromssan Midnight Sun Marathon alkoi heti tuntumaan siltä ”oikealta” vaihtoehdolta, vaikka maratonin sivuja tutkiessani katselinkin, että ihan mikään kaikkein helpoin reitti siellä ei varmasti tulisi olemaan – joskaan ei missään nimessä mikään vuorijuoksukaan. Siispä pieni keskustelu paremman puoliskoni kanssa, joka ei kauaa kestänyt – viettäisimme siis kivan viikonlopun Pohjois-Norjassa!!! 🙂

Maraton juostaisiin siis Tromssan kaupungissa, joka on Norjan 8. suurin kaupunki ja siellä asuu noin 80000 asukasta. Se on myös Pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Kaupungin keskusta sijaitsee Tromssan saarella, joka on noin 12 kilometriä pitkä ja kaksi kilometriä leveä. Tromssa on kalastuksen ja merenkulun keskus. Kaupungista on kehittynyt myös arktisen alueen tutkimuksen keskus sekä perus että soveltavan tutkimuksen suhteen. Yliopiston lisäksi kaupungissa on arktiseen tutkimukseen keskittyvä Fram-keskus, jossa on noin parikymmentä eri tutkimuslaitosta, kuten Norjan merentutkimuslaitos ja Polaari-instituutti. Tutkimuksen painopistealueita ovat Barentsin meri ja Pohjoinen Jäämeri, erityisesti kalatalous ja ilmastonmuutoksen vaikutukset. Lisäksi on useita satelliittipalveluihin keskittyvää yritystä ja ympäristö ja öljyalanyrityksiä palvelevia konsulttiyrityksiä.

Nähtävyyksistä ehdimme tutustua viikonlopun aikana itse kaupungin erittäin viihtyisän ja kivan keskustan lisäksi Polariaan ja Fjellheisenin huippuun, minne pääsimme korihissillä. Polaria on maailman pohjoisin akvaario. Useimmat Polarian näyttelyistä käsittelevät pohjoisella Jäämerellä sijaitsevan Huippuvuorten saariston vedenalaista lajistoa. Akvaariossa on viiden näytön laajuinen panoraamaelokuva, arktinen napatutkimuslaitteistoa esittelevä kävelyreitti, täytettyjä eläimiä, simuloitua routamaata, useita altaita joissa esitellään paikallista merieläimistöä sekä avoimia akvaarioita joissa esitellään rantaeliöitä. Akvaarion keskipisteenä on avoin hyljeallas, jonka sivuilla on katseluaukkoja ja sen pohjalla kulkee läpinäkyvä vedenalainen tunneli. Rakennuksen ulkonäkö muistuttaa arktisen merenkäynnin rannalle paiskaamia jäälauttoja, ja toistaa sataman toisella puolen sijaitsevan Jäämerenkatedraalin linjoja. Fjellheisen on sitten Tromssan ihan kaupungin kyljessä sijaitseva vuori, jonka huipulle pääsee tosiaan korihissillä. Erittäin kiva kaupunki, joka yllätti suuruudellaan ja sympaattisuudellaan – ja joka todellakin eli maraton viikonloppua! Mutta itse juoksuun..

IMG_4240
Kaupungin keskustaan vasta valmistunut Midnight Sun Marathon Patsas kertoo omaa tarinaansa kaupungin arvostuksesta tapahtumaa kohtaan.

Tässä sitä taas seison, maratonin lähtöviivalla 774 muun kilpailijan kanssa. Olen asettunut ihan eturiviin, mitäpä tuota nöyristelemään. Olo on aika rauhallinen, vaikka kieltämättä mieltä hieman painaa koko viikon aikatavalla kiristellyt talvella loukkaamani oikea takareisi.. Hieman huonolla aikaikkunalla tuli osallistuttua viikkoa aiemmin puolimaratonille tätä juoksua ajatellen ja ehkä en siitä ihan satapalautuneeksi ehtinyt, vaikka viikon otinkin todella keveästi. No, riskit tiedostin kyllä puolimaratonille lähtiessäni ja nyt ollaan tässä. Sää on aika kylmä, lämmintä 6-8 astetta ja navakka tuuli. Olosuhteille ei tietenkään voi ikinä mitään ja ne ovat kaikille samat, niitä on turha jäädä murehtimaan. Meno on lähtöä odotellessa kuin kunnon karnevaaleissa kuuluu ollakin. Kuuluttaja nostaa tunnelmaa ja yleisöä on kyllä paljon. Tästä on kiva ampua reitille!!

Kello 20.30 paikallista aikaa sitten lähdetään matkaan. Itse maraton on taas sitä, mitä se aina on. Palkinto kuukausien työstä, missä ensin juostaan 30km alta pois ja sitten katsellaan, että miten käy. Onko tullut aloitettua liian kovaa ja onko harjoiteltu riittävästi viimeistä kymmentä kilometriä varten. Tällä kertaa tosin mausteena on matkan varrella kaksi kertaa ylitettävä 38m korkea ja 1036m pitkä silta, joka yhdistää Tromssan saarella sijaitsevan keskustan mantereelle – sekä aika navakka tuuli, joka kylmänä puhalsi armotta vastaan vuonon rantateillä.

Jos nopeasti kerron itse juoksun kulusta, niin tuo silta ei itselleni isompia vaikeuksia kuitenkaan aiheuttanut, mutta navakka kylmä tuuli sitten senkin edestä. Ensimmäinen kymppi oli kuitenkin helppo. Sillan ylityksestä huolimatta vetelin sen ihan nätisti pikkusen päälle 40 minuuttiin. Sen jälkeen käännös ja takaisin kohti siltaa sekä keskustaa – ja kova vastaiseksi käätynyt tuuli alkoi imemään parhaat mehut reisistä. Puolikkaan aika sentään vielä kelvollinen 1.27,41h. Siinä vaiheessa ennätykset oli jo kovasta tuulesta ja hieman raskaasta reitistä johtuen unohdettu ja katse oli käännetty alle kolmen tunnin aikaan. Puolikkaan jälkeen juoksu olikin jo sitten kovaa taistelua aikaa, tuulta ja väsymystä vastaan. 7km ennen maalia aloin kuitenkin jo laskeskelemaan, että alle kolmoseen on vielä ihan hyvät mahdollisuudet ja alan vetämään hampaat irvessä väkisin kohti maalia. Toinen puolikas kulki vielä aikaa 1.31,03h. Ei siis mikään tasainen juoksu, mutta kärkijuoksijoiden väliaikoja katsellen ihan linjan mukainen muihin verratessa. Toinen puolikas oli ainakin oman tuntuman mukaan ensimmäistä raskaampi niin profiililtaan kuin tuuliolosuhteiltaan, joten olen äärimmäisen tyytyväinen. Tiedän, että periaatteessa kunto edellytti jopa hieman kovempaankin aikaa, mutta tänään reitti ja keliolosuhteet huomioiden en juuri parempaan olisi pystynyt – ja kyllä se Tornion puolimaratonkin varmasti hieman painoi vielä lihaksissa. Alle kolme tuntia on kuitenkin aina erittäin hyvä tulos.

Loppuaika 2.58,44h oikeutti kokonaistuloksissa erittäin hyvään 12. sijaan kaikkiaan 774 juoksijasta ja oman M40 sarjan toiseen sijaan, joten jälleen pääsin pönöttämään podiumillekin. Ei todellakaan huono kauden aloitus Simon Kirin pojalle, ensin M40 sarjan voitto Torniosta ja nyt isossa tapahtumassa kakkossijalle samassa sarjassa. Oli todella kivaa käydä pokkaamassa pysti näinkin isossa tapahtumassa  ja varsinkin, kun palkintojenjakoakin oli tullut seuraamaan runsas joukko yleisöä. On kyllä sanottava, että kausi on lähtenyt hienosti käyntiin – ei voisi juuri enempää toivoa. Taustalla on tietysti taas kuukausien pitkäjänteinen työ, hyvää nousujohteista harjoittelua, mihin olen ottanut nyt lisänä mukaan voimaharjoittelun – sekä tietysti kotijoukon tuki. Ainahan kestävyyslajien harrastajan kanssa eläminen ei välttämättä ole niin helppoa, mutta itse olen kuitenkin saanut ihan kaiken tuen harrastukselleni sekä ennenkaikkea tarvittavaa vastapainoa elämään ettei juoksemisesta tule harrastusta suurempi asia. Palkintojenjaon jälkeen kävimme syömässä Kaia bar and restaurant rantaravintolassa ja sain syödä ensimmäistä kertaa elämässäni valaan lihaa. Oikein hyvää, vaikka ei ehkä eettisesti niin kaikkein paras valinta. Muutenkin kaupungista löytyy hyviä ruokapaikkoja useita ja hintataso on Norjasta huolimatta ihan kohtuulllinen. Itseasiassa en ainakaan ravintoloiden hintojen perusteella luonnehtisi Norjaa oikeastaa juuri Suomea kalliimmaksi maaksi.

IMG_4244
Palkintojenjako. Allekirjoittanut pönöttää kakkossijalla.

Itse tapahtuma oli tuota aika kovaa tuulta ja hieman liian kylmää ilmaa lukuunottamatta täyden kympin arvoinen. Yleisöä oli reitin varrella runsaasti ja varsinkin keskustassa oli täysin karnevaalitunnelma. Norjalaiset ovat kyllä urheilukansaa ja koko kaupunki eli upeasti maraton viikonloppua, kaupunki oli jopa pystyttänyt ihan Midnight Sun Marathon patsaan keskeiselle paikalle kaupunkia. Reitti ei mikään ihan tasainen ole, mutta tuota siltaa lukuunottamatta mitään isompia mäkiä ei kuitenkaan ole. Sellaisia pitkiä loivia nousuja tai laskuja. Sääolosuhteet sitten määrittelevät kuinka nopea reitistä muodostuu tapahtuman aikaan. Kun kilpailu käydään vuonon rantateillä, niin tuulensuojaa ei oikein ole missään tarjolla. Maisemat on aivan fantastiset, oli todella upeaa juosta vuorien ja vuonon välissä menemään ja tuo siltakin oli huikea kokemus ylittää juoksemalla lappu rinnassa. Jos joku haaveilee todella hienosta pohjoisen maratonista, niin suosittelen ehdottomasti juoksemaan täällä. On tunnelmaa, yleisöä, hieno kaupunki, ai-wan mah-ta-waa. Tromssaan pääsee lentokoneellakin, joten kauempaakin se on helposti saavutettavissa. Me olimme matkalla omalla autolla ja kaupunki ei kyllä ole varsinaisesti mikään autoilijan paratiisi. Parkkipaikkoja saa hieman etsiskellä ja kaikki ovat keskustassa maksullisia 24/7. Toisaalta Norja on niin upea maa, että jo pelkkä autoilu on omanlaisensa kokemus upeine maisemineen. Väitän, että tämän hienompaa pohjoisen kaupunkimaratonia saa kyllä hakemalla hakea ja Tromssa on todellakin kokemisen arvoinen – myös jalkamatkailijoille!

Garminin data
Midnight Sun Marathon viralliset kisasivut
MSM tulokset
Reitin korkeusprofiili

Categories: Yleinen

Artikkelien selaus

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggaajaa tykkää tästä: