24848

Kevät. Vihdoinkin kevät, pitkä ja kylmä kevät, mutta sentään kevät. Katson taakse, siellä on talvi. Yli 3200km on kulunut aikaa siitä, kun tulin maaliin Wihan Kilometrien 100km ultrajuoksulta. Monta kylmää aamua, paleltuneet kädet, ahavoituneet huulet, viiman kangistamat jalat, vuotava nenä – niin tuttuja muistoja. Olen harjoitellut viimeisen puolen vuoden aikana paljon. Mutta miksi? Mikä saa minut liikkeelle pimeänä talviaamuna, sukeltamaan kylmän ja pimeän syliin? Se on halu ja tahto, jokin käsittämätön tunne, joka sisälläni huutaa etsimään omia rajojani juoksijana. Missä ne rajat ovat, sitä en tiedä – mutta haluan ja tahdon ottaa siitä selvää. Minulla on tavoitteita harrastukseni osalta ja haluan sekä tahdon saavuttaa ne.


Kestävyysjuoksijan pyhä kolmiyhteys; harjoittele, syö, lepää – ja aloita alusta. Lopulta se ei ole sen kummallisempaa, mutta silti se on aina yhtä mielenkiintoista ja kiehtovaa. Pitkä talvi, pitkä peruskuntokausi, Joskus tuntuu kuin olisi kulkenut sumupilvessä odottaen vihdoin näkevän kirkkaat auringonsäteet. Takana kymmeniä pitkiä, erittäin keveitä juoksulenkkejä. Tavoitteena hiussuoniston, keskeisverenkierron ja sydänlihaksen saattaminen kuntoon kovia harjoituksia ja kilpailuja varten. Nyt aurinkoa katsellessani koen olevani valmis. On kevät ja olen huhtikuun ajan kiristellyt vauhteja huomattavasti – silti olen jaksanut hyvin, kiitos kestävyysjuoksun suurimman innovaation – kevyen hölkän. Katselen taakse. Viimeiset kuukaudet ovat juoksuharjoittelun osalta kokonaisuudessaan kuluneet seuraavasti:

Marraskuu 388km, keskitahti 5’56min/km, keskisyke 123
Joulukuu 479km, keskitahti 5’36min/km, keskisyke 132
Tammikuu 560km, keskitahti 5’31min/km, keskisyke 132
Helmikuu 554km, keskitahti 5’19min/km, keskisyke 129
Maaliskuu 630km, keskitahti 5’18min/km, keskisyke 128
Huhtikuu 544km, keskitahti 5’00min/km, keskisyke 128

Testijuoksut:

28.1.2017 Iin testijuoksu 10km 39.17min
18.2.2017 Iin testijuoksu 10km 38.52min
25.3.2017 Iin testijuoksu 10km 38.24min
22.4.2017 Iin testijuoksu puolimaraton 1.22.28h
1.5.2017 Lohijärven vappuhölkkä 5km 17.41min

Jokaisella talvella on tarkoituksensa, niin on ollut kuluneella talvellakin. Olen taas yhden talven verran puhaltanut ilmaa keveällä hölkällä tyhjään kestävyyssäkkiini ja nyt on aika löysätä tuon säkin suuaukkoa päästäen painetta ulos. On aika kokeilla tavoitteellista kilpailua kevennyksineen kaikkineen. Jännittää, mutta silleen hyvällä tavalla. Olen saanut olla terveenä koko talven, ilman mitään rasitusvammoja. Olen hyvissä asetelmissa, tiedän olevani hyvässä kunnossa. Luotto omaan tekemiseen on hyvällä tasolla. Katson taakse ja voin olla tyytyväinen. Olen harjoitellut enemmän kuin koskaan. Paremmilla vauhdeilla kuin koskaan, silti mielestäni omalla tasollani. On tärkeätä muistaa ettei anna vauhtisokeuden imaista mukaansa, on muistettava oma taso harjoitellessa. Enempää ei voi haukata kuin mitä maha vetää. Tavoitteena on vain olla paremmassa kunnossa kuin koskaan, enempää ei tarvitse.

Pitkänmatkanjuoksijan yksinäisyydessä taivalletaan ”kaukana muista”, verkalleen ja vailla seuraa. Nyt alkaa olla aika astua seuraavalle portaalle, ulos yksinäisyydestä kilpakentille ja suunnata katse eteenkäsin, seuraavalle porrasaskelmalle. Se minun seuraava porrasaskelma on ajoitettu päivälle 20.5.2017. Silloin juostaan Oulun Terwamaraton. Tavoite on mielessä, mielenlaatu on positiivinen ja uskon omiin kykyihini. Numerosarja 24848. Se on minun seuraava tavoitteeni. Kaksi tuntia, neljäkymmentäkahdeksan minuuttia ja neljäkymmentäkahdeksan sekunttia. Neljätoista kertaa kolmetuhatta metriä kahteentoista minuuttiin ja samaa vauhtia vielä satayhdeksänkymmentäviisi metriä päälle, yhteen jöötiin. Neljätoista kuntoisuusloman arvoista suoritusta nuorelle varusmiehelle. Neljäkymmentä vuotiaan kestävyysjuoksijan tavoite. Siellä on minun seuraava porrasaskelmani. Tavoite on asetettu. Terwamaraton 2.48.48h. Se on kova tavoite ja kaiken pitää natsata kohdalleen onnistuakseni, mutta uskon sen olevan täysin realistinen tavoite.

Ai niin, House of Lapland kävi haastattelemassa erästä Keminmaanlaista hölkkäriä..
https://www.lapland.fi/fi/live-in-post/keminmaalainen-marko-hurahti-ultrajuoksuun-kaikki-alkoi-tavoitteesta-juosta-viisi-kilometria/

Categories: Yleinen

Artikkelien selaus

Kommentointi on suljettu.

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: