Toukokuun satoa

Tulipa kevät nopeasti, jopa uskomattoman nopeasti, kun ajattelen kuinka älytön määrä lunta täällä oli vielä huhtikuussa. Enpä olisi millään uskonut. Olisin voinut lyödä vaikka vetoa, että NUTS Karhunkierros on tänä vuonna jälleen ”munahanki” -kilpailu ja juoksututut pääsisivät kokemaan jälleen lumessa kahlaamista. Onneksi ei tullut mitään vetoa lyötyä, sillä hävinnyt olisin. Karhunkierroksen olosuhteet olivatkin liki parhaat mahdolliset, vaikka jopa liiankin lämmin päivälämpötila vei varmasti parasta terää juoksijoilta. Itsehän en tänä(kään) vuonna ollut mukana ja kilpailun seuraaminen kotoa käsin oli kilpailun edetessä kyllä taas kovin tuskallista. Kenties tuo perusmatka eli Karhunkierros edestakaisin pitää vielä kokea joskus? Kilpailu itsessäänhän oli hieno ja voittajan, Antti Itkosen askel oli todella lennokas. Nyt on liki rikottu 20h aika tuolle tuplakierrokselle. Se on muuten jo juoksua se!!

img_7707

Sain testiin Hoka One Onen uuden Profly -sarjan Mach tossut. Ovat mukavan napakat tossut ja miellyin heti niihin niin, että niistä on tullut omat suosikkitossut peruslenkeille.

Omat kilpailut jäivät toukokuun aikana yhteen 10000m ratakilpailuun, vaikka muitakin kilpailuja oli kyllä kalenteriin merkattuna.. Suoritukseni kymppitonnilla oli varmaan suhtkoht kunnon mukainen. Loppuaika 38.24min ei juuri mairittele, mutta se on totuus mitä pitää kunnioittaa. Hieman voi kyllä yrittää tulosta selitellä hellepäivällä ja sillä, että tuli kokeiltua ensimmäistä ja viimeistä kertaa juosta tuo brutaali matka piikkarit jalassa.. Alun n. 5km meni kyllä hyvin, mutta sen jälkeen pohkeet väsähti täysin ja en enää oikein jaksanut ponnistaa jalalla kuten kympillä pitäisi jaksaa. Uskon, että pohkeita säästävimmillä kisatossuilla ja viileämmällä kelillä tulos olisi voinut olla hieman parempi, mutta silti puhutaan maksimissaan minuutista. Palkinnoksi tuosta piikkarikokeilusta sainkin noin viikon ajaksi kivistelleet pohkeet.. Siinä samalla meni sivu suun suunniteltu 5000m ratajuoksu Rovaniemellä, mihin ei kivikovilla pohkeilla olllut mitään mahdollisuutta osallistua. Oppia siis ikä kaikki. Vaikka olenkin harrastanut juoksemista jo kahdeksan vuotta, niin aina tulee vastaan asioita joita pitää opiskella – usein kantapään – ja joskus pohkeidenkin kautta. Onneksi Suomalaisten ratajuoksujen osalta saatiin muuten toukokuussa kokea hieno hetki, kun Arttu Vattulainen juoksi 28.48,43 ajan alittaen EM-rajan. Tulos on todella kova, sillä kaikkina aikoina Suomessa on nyt Artun juoksun jälkeen 53 miestä, jotak ovat alittaneet kymppitonnilla 29 minuuttia. Tämä Artun on kaikkien aikojen tilastossa 37. nopein aika. 2000 -luvulla kovempaa on juossut vain Janne Holmen (28.09,94), Matti Räsänen (28.30,31) ja Samuli Vasala (28.30,31). Ratakymppi on kyllä sellainen matka, ettei sitä tulosta pysty vääntämään mihinkään suuntaan. Se antaa hyvin tarkan kunnon. Se on mielestäni vaikeampi matka kuin maantiekymppi, jossa saa tavallaan ”huilata” sekä ala-, että periaatteessa myös ylämäkeen, kun juostaan vähän ”eri lihaksilla”, tavallaan voimaa säästäen. Ratakymppiä voi kutsuakin jopa juoksu-urheilun peiliksi, se on erittäin hieno juoksumatka. Tilastoja kun katselee eri vuosilta, niin se näyttää ihan suoraan verrannollisen käyrän koko suomalaisen juoksu-urheilun tasoon laajemminkin.

img_7708

Toukokuussa juoksuharjoittelua kertyi 500km ja sykejakauma näyttää tältä.

Omasta 10000m ratajuoksusta jotenkin palauduttuani tuli kokeiltua kevään ensimmäistä polkujuoksua ja heti tietysti 30km/800m+ vetoa reippaalla askeleella, palkintona vuorostaan noin viikon ajaksi kivistävät betonireidet.. Eli vaikka juoksua toukokuulle kertyikin tarkalleen 500km, mikä on hyvä määrä, niin kovia harjoituksia jäi palautumattomuuden vuoksi tekemättä. Peruskunto on kuitenkin onneksi ihan hyvällä mallilla ja mitään rasitusvammoja ei ole ilmestynyt. Niinpä uskonkin, että kesän/syksyn aikana saan myös vauhtikestävyyden kuntoon kilpailujen kautta ja palautuminenkin tulee kovemmista treeneistä nopeutumaan. Ensimmäisistä kilpailuista ei kuitenkaan uskallakaan kovin kummoisia tuloksia odotella, mutta kesäkuussa on tarkoitus kuitenkin juosta ainakin yksi maraton.

Categories: Yleinen

Artikkelien selaus

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggaajaa tykkää tästä: